Project

  • View
  • Images
  • Map

Shopping and Leisure Center, Lyon Confluence

Lyon, France
2012

Competition won in 2002

Program: Shops, restaurants, leisure activities, offices, 14-screen movie theatre, 150-bedroom hotel and structure parking lot

Location: Confluence, Lyon
Built area: 72 700 m²

Client: Unibail-Rodamco
Architect: Jean-Paul Viguier et Associés
Planner: SEM Lyon Confluence
Interior architects: Christian Biecher - CB'A (Leisure center), Atome (Hotel), Jean-Paul Viguier et Associés (Movie theatre)
Engineering firms: Egis (Heating, air conditionning and ventilation), Berim (Plumbing), Arcadis (Structure, elevators), Arcora (Roof structure), Elioth (Facade), ACL (Lights), Jean-Paul Lamoureux (Acoustics), Dominique Pierzo Conseil (Signage), Restauration Conseil (Kitchen), Performance Partner (Car park), Inex (Plumbing, CVCD), Sletec (Quantity Surveyor), Peutz et Associés (Acoustics), Cicad (Supervision)

The project revolves around the construction of a shopping and leisure center in the city of Lyon peninsula between the Saône and the Rhone in the heart of the new “Confluence” neighborhood.

All business and leisure activities develop freely on four levels. The base consists of two levels of commercial activity. Recreational and leisure activities, whose volumes are more specific and find their place mainly at the third level of the project and on the terraces. They benefit from a wide open space under the roof. This cluster also includes a multiplex of 14 rooms.

A gigantic quilted roof, trapezoidal carried by fine stainless steel poles, acts as the unifying and structuring element of the site. It is made of lightly arched transparent polyethylene air cushions and produces a vibrant, delicately colored light.

In contrast to the roof, the light-colored façades of the different volumes which house the activities of the leisure center affirm the sharp edges and the clear cutouts. The vertical composition of elements of various widths introduces a graphic vibration, capable of structuring the variety of commercial setups.

From north to south, the railway crosses the site, on a viaduct whose structure has been used to organize a pedestrian crossing of the leisure section in direct continuity of the bridge that crosses the Place Nautique.

The organization of the traditional commercial mall has been reinterpreted to offer numerous links with the Darse.

This project is of strategic importance in the development and reanimation of this part of the city

 

 

 

 

 

 

 

 

Agency credits

Lead architect: Patrick Charoin
Project manager: Hubert Fontaine
Team: Jean-François Guillot, Grégoire Laurencin, Estelle Vincent, Graham Ryder, Christelle Ambrosi, Adriana Buhaj, Christel Catteau, Pierre Chastel, Anne-Catherine Cozilis, Ludovic Derode, Bertrand Feuillie, Nathalie François, Félix Hausler, Philippe Foliasson, Julien Sibra, Nora Sieffert, Anne-Claude Stempfel, Dominique Eyl, Thomas Ouanhnon
3D Rendering: Amélie Bellaud, Mostefa Elkamal
Model: Frédérique Heisch